letters.to.stephanie

 

Dear Stephanie,

Valentin nap

avagy hogyan is tesz a társadalom a valótlan hagyományok rabjává

A karácson az karácsony. Mézeskalácsostól, fenyőstől, ajándékostól, halászlevesestől. A karácsony olyan, hogy már a négyszínű égősor derengésétől szeretet bomlik ki az emberek szívében. És igen, valahogy úgy, mint te, Steph, én is állítom, hogy ennek a fajta szeretnek az év többi napján is a helyén kell lennie, ezért is mondtam úgy: kibomlik. Lehet, hogy az év többi napján hervadt bimbó, lehet, hogy szirmai súlyától basásnak tűnő kerti dísz, embere válogatja, de embertől elválaszthatatlan. A karácsony tökéletes arra, hogy ezeket az eltérő formában pompázó érzelmeket egy alapszintre hangolja. Egy van belőle, és mint olyan, lelkileg lehet rá készülni, kinek hogy esik jól, én már szeptember másodikától készülődöm. Aztán megtörténik a lelki aktus, és aztán ott a két ünnep közötti békés sodródás, mintegy beágyazódásnak. Csendesen ráesik az éj leple alatt a szűz hó, megfagy a levegő is. Tökéletes. Megismételhetetlen.

Kérdem én: mégis hogyan lehetett valaki olyan deviáns, hogy két hónapot sem várt, és ezt az egész érzelmi El Caminót holmi szívecske alakú lufikkal akarta bejárni?

Világ életemben tartózkodtam az olyan populáris dolgoktól, mint például a szerencsétlen Bálintok neve napjára kitűzött… Rózsaszín ködfelhő. Vagy például a Twilight, vagy a Fifty Shades of Grey.

Amióta hazaértem – igen, haza – Debrecenbe, azóta úton útfélen szembesülök szerelmes barátnőim és barátaim párás tekintetével, amelyek két pillarebegtetés közben megérdeklődik:

 – És ti is mentek megnézni a Szürkét?

Miután mély levegővel, ha nem is nyugtáztam, de félszegen biccentve elfogadtam, hogy a sikertörténet cívislanden hogyan is hagyott nyomott, negédesen elmosolyodtam, és lazán vázoltam ama végzetes és egyben legelső Valentin napunkat, amikor Bence beállított a rózsacsokorral, én meg kérdőn felvont szemöldökkel hümmögtem egyet. Bence természetesen megkönnyebbült, ő maga sem értette igazán, hogy az édesanyja miért nyomott a kezébe virágcsokrot, és küldte el hozzám, én pedig hál’ Istennek kihúzhattam egy napot az évből, amikor egy újabb haszontalan, és groteszkül gülüszemű plüssöt üdvözölhettem az amúgy is jelentős hadierőt képviselő századom sorai között.

 – Meg különben is, már novemberben lefoglaltunk Menyussal egy jegyet a Quidam előadásra. Tudjátok,jön a Cirque du Soleil.

 – És akkor ti nem is ünnepeltek Valentin napot? – kérdezték kifulladva a mosolygástól, mikor Gáborka megjegyezte és sajátos módján ki is figurázta, hogy nádszál küllememhez a Norbit című film Rasputia jelleme társul. Elmorzsoltam egy könnycseppet, és tagadólag ingattam a fejem.

 – Szeretem én őt az év összes többi napján is.

Igen ám, ez így mind szép és jó volt az első nap, de most tartok a harmadik napnál, és már torkig vagyok a lesajnáló tekintetekkel. Néznek rám ezek a széplányok, Steph, néznek, és az utolsó mimikai rezdülésükből is az sugárzik, hogy én nem szeretem eléggé Bencét. A kutya se gondolt arra a novemberi foglalásnál, hogy február 14.-e Valentin nap!

Egyébiránt ingerültségemet remekül palástoltam volna, ha Bencét ugyanazon atrocitások nem érnék. De persze érték. Hogyhogy nem, most valahogy ha nem is személye elleni erőszakként, de egy dühös méhecske fullánkjaként éri az, hogy az ő barátnője, akivel bár az évek során egyszer sem ünnepelték nagy csinnadrattával a Bálint napot – talán mert egyikünk sem Bálint?! – most megint nem lesz elérhető egy jeles napon.

És mindennek tetejében még rosszul is érzem magam, mintha tényleg ezen, és csakis ezen az egy napon múlna az, hogy én mennyire szeretem a Bencém tök fejét, holott Isten látja lelkem egy centtel nem jut erre a napra több érzelem, mint mondjuk június hetedikére.

Mindezek ellenére felkerekedtem, és azon világi nézetektől felpezsdülve be is szereztem Bencének egy kellően nem Valentin napi, de mégis ajándékot. Nem, nem mondom el, még neked sem, Steph, mert Bence mostanában rákapott a leveleidre. A mosdón olvassa őket, mert az anyukája eldugja előle a női magazinokat. Vagy elalvás előtt esti mesének. Vagy nem tudom.

A kérdés, és vele együtt a válsz viszont nyilvánvaló. Bene engem nem attól se nem rózsaszín, se nem szívecske alakú ajándéktól fog jobban szeretni, amit levadásztam neki, és nekem sem ez lesz szerelmem legnagyobb kinyilvánítása, sőt! A válasz, miszerint semmi értelme nem volt megvennem, amit megvettem, nyilvánvaló.

De akkor mégis miért érzem magamat úgy, mintha kipipálhattam volna valamit a listámról?

Állítom, el tudtam szakadni az emberek véleményétől. Mégis, valahol mégis rajta kell kapnom magam, akad egy Achilles-inam, ami minden bizonnyal akkor fedődik fel, mikor a társadalom véleménye a szeretteim iránt táplált érzelmeimre fókuszálódik. Mert a szeretteiért ugye mindent megtesz az ember lánya. Avagy eggyel kevesebbet.

Nem Valentin-napon fogom odaadni Bence ajándékát. És egy úgy érzem, már elég hipster. Béke.

1 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2015.02.14. 20:46
sweety

Hát, ez haláli volt, én jót nevettem, tényleg :D Mintha pár évvel ezelőtt én írtam volna.. :D Hmm, annyi biztos, hogy most már én is részese lettem a valentin naposoknak, na mondjuk csak a kapok oldalról, de hála a jó égnek, ez megállt az édességnél, plüssöket én sem kapok, nem is tudnám, hova tegyem.. :) Mondjuk az év minden napján szeretnek, ez igaz, és szinte minden nap meg is lepnek valami aprósággal (pl. kis vers), aminek valóban sokkal de sokkal több értelme van. Anyukám volt mindig kiakadva a valentin napon, aztán egyszer valahogy eljutott apukám tudatáig, hogy van ilyen. S mivel elfelejtette (ó, férfi, hogy is fordulhatott ez elő?) az első randevójuk napját (mert hogy anyukám ezeket mind-mind számontartja, szegény), gondolta, majd bepótolja. És vett neki nagy virágcsokrot, valentinos nyilas mindenes szörnyűséges bonbont. Hát, anyukám pont, hogy nem díjazta, sőt, mint maradi (és hál istennek maradi), teljesen kiakadt a történteken. Az óta se valentin nap, de randinap.. évforduló se nagyon, azt hiszem. Méis szeretik egymást.

Nekem az vágja ki a biztosítékot, hogy minden ismerősöm kiposztol valami berhülyeséget a nagybetűs fészbúkra... vagy mert szingli vagy mert "boldog" párkapcsolat részese, és meg kell mutatni, hogy mennyire szeretik őt. Hm. Sajnálom mindegyiket, tényleg. (A szürkéről ne is beszéljünk......)

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 

 // Flora // Cappy // Aisha //  Ninaa // matsuket //  Ab // Katherine //
// Alamaise // 

 

A kép és dizájn-alapanyagok forrásai:
(1) (2) (3) (4) (5)

 


Új tartalom a Blogomon ----->Linkinlady - Sok újdonság -----> Versek, írások    *****    Képregény, vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Asztrológiai elemzések,rendkívül kedvezõ áron,diplomás asztrológustól. Minden kérdésedre választ kapsz tõlem. Kattints!    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Linkinlady    *****    Xtina Hungary - Magyarország elsõ számú Christina Aguilera rajongói oldala. KATT!    *****    Saját Blogom, gyere és olvass - Linkinlady    *****    Blogom olvasóit keresi, gyere, Bosch múzeumi élmény is van - Linkinlady    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Minden egyben a SKAM sorozatokról - friss hírek, folyamatosan bõvülõ MAGYAR FELIRATOS tartalom - SKAM SKAM FRANCE WTFOCK    *****    Vasárnapi Regény Kvíz, gyere és válaszolj ;) - Linkinlady    *****    Tiktok,Blog,Hobby - Linkinlady Gyere és olvass    *****    Blogom új olvasóit várja    *****    FPS, TPS, indie és story játékok! Nézõi játékok! Értékes nyeremények! Nézd a streamet és csatlakozz DC közösségemhez! :)    *****    Silver Lovaspark - Legyen neked is saját lovad! Gyere és csatlakozz a G-portál legújabb lóneveldéjéhez! :)    *****    rh-restart.gportal.hu - rh-restart.gportal.hu - rh-restart.gportal.hu - rh-restart.gportal.hu - rh-restart.gportal.hu    *****    Xtina Hungary - Magyarország elsõ számú Christina Aguilera rajongói oldala. KATT!    *****    Blogom új olvasóit várja - Éjszakai Virág Minden ami hobby    *****    Születési horoszkóp, párkapcsolati elemzés, biotérkép, fogamzási és gyermek horoszkóp Február 28 ig. 50% kedvezménnyel!    *****    FARKASMETAL--LAKATOS MUNKA-HAIDEKKER HÁLÓ - FARKASMETAL- HULLÁMRÁCS KAPU,KERÍTÉS-FARKASMETAL-LAKATOS MUNKA    *****    Sok olvasmánnyal,szoftverekkel,horoszkóp megrendelési lehetõségekkel vár a CSILLAGJÖVÕ ASZTROLÓGIA PORTÁL,csak kattints!